Biryani på linser

(Biryani channa daal)

 

Ingredienser (4 personer)

Kryddat ris

225 g (2 ¾ dl) basmatiris (eller långkornigt ris)

4 ½ dl vatten (för blötläggning)

2 hela gröna kardemummafröskida, skårade eller lätt stötta

2 hela svarta kardemummafröskida, skårade eller lätt stötta

1 cm kanelstång

2-3 lagerblad

salt efter smak

1 liter vatten

Linsgryta

100 g linser (channa daal)

3 dl vatten (för blötläggning)

4 kryddnejlikor

½ tsk kumminfrön

en nypa gurkmeja

½ tsk chilipulver

1 krm garam masala

1 tsk ingefära- och vitlökspasta

3 dl hett vatten

2 msk naturell yoghurt

en nypa riven muskotnöt

2 hackade gröna chilifrukter

1 tsk färskriven ingefära

4 msk hackade korianderblad

Lökmix

125 g finskuren lök

75 g smör

2 tsk pressad citron

Garnering

Myntablad (eller annan valfri örtkrydda)

3-4 msk hett vatten

 

Gör så här:

Blötläggning

  1. Skölj riset och linserna var för sig i flera omgångar.
    Blötlägg riset i 4½ dl vatten och linserna i 3 dl vatten i 20-25 minuter.
    Låt de sedan rinna av väl och ställ åt sidan.
    Kryddat ris
  2. Lägg de gröna och svarta kardemummafröskidorna, kanelstången, lagerbladen och lite salt i 1 liter vatten i en mellanstor tjockbottnad kastrull.
    Koka långsamt upp vattnet. Lägg i riset och förväll det genom att låta det koka livligt i knappt 2 minuter.
    Det är viktigt att riset inte får koka för länge.
  3. Låt det rinna av ordentligt och ställ undan det.
    Rengör kastrullen till senare.
    Lökmix och Linsgryta
  4. Fräs löken i smöret i en annan tjockbottnad kastrull på medelvärme tills löken är djupt gyllenbrun.
  5. Ta ur det mesta, men inte allt, och tryck den mot kastrullens sidor så att så mycket som möjligt av smöret rinner tillbaka i kastrullen.
    Spar denna del av löken till senare.
  6. Tillsätt gurkmeja, chilipulver, garam masala, ingefära- och vitlökspasta och salt till den resterande lökmixen i kastrullen.
    Fräs kryddorna väl, tillsätt lite vatten då och då så att det inte fastnar i botten.
    Rör hela tiden.
  7. Tillsätt linserna och 3 dl hett vatten och rör om.
    Lägg på ett lock och låt sjuda i 25-30 minuter eller tills linserna nästan är genomkokta.
  8. Tillsätt yoghurt och muskot.
    Låt koka tills all överflödig vätska har kokat in och linserna har mjuknat, men fortfarande håller formen.
  9. Blanda ner de gröna chilifrukterna, ingefäran och hälften av korianderbladen.
    Rör om väl och ta kastrullen av plattan.
  10. Rör försiktigt ned det mesta av lökmixen i det förvällda riset, spara lite till garnering.
    Plocka ut de hela kryddorna.
  11. Lägg hälften av risblandningen på botten av den rengjorda tjockbottnade kastrullen.
    Sprid ut hela linsblandningen i ett jämt lager över riset.
    Strö över de återstående korianderbladen.
    Häll över den pressade citronen så att hela ytan blöts.
    Sprid ut resten av riset i ett jämt lager ovanpå.
  12. Garnera med det sista av lökmixen och med myntablad.
  13. Häll över 3-4 matskedar hett vatten, lite mer om linserna verkar torra.
    Sätt värmen på 2:an.
    Lägg ett lock omvirat av en ren tunn handduk på kastrullen.
    L
    åt sjuda i ca 10 minuter (lägg gärna några mynt mellan kastrullen och plattan).
  14. Sänk till lägsta värme och låt stå i ca 15 minuter (fortfarande med några mynt mellan kastrullen och plattan) eller tills riset är genomkokt.

 

Servera med grönsaker och sallad.

 

Uppdaterad 2011-02-23 L