Khichuri med grönsaker
(Shabjir bhuna khichuri)
Ingredienser (4 personer)
50 g röda linser
200 g (2½ dl) basmatiris (eller långkornigt ris)
5 ½ dl vatten (för blötläggning)
75 g hackad lök
1 bit kanelstång på 1 ¼ cm
2-3 kryddnejlikor
1 hel svart kardemummafröskida, skårad eller stött (valfritt)
1 tsk kumminfrön
50 g smör
1 krm gurkmeja
½ tsk chilipulver
1 tsk salt
2 tsk ingefära- och vitlökspasta
1 msk naturell yoghurt
75 g hackade gröna bönor
75 g tärnade morötter
50 g hackade tomatetr
4 ¼ dl vatten
Gör så här:
- Skölj linserna och riset tillsammans i flera omgångar.
Blötlägg dem sedan i 5½ dl vatten i 15-20 minuter.
Låt dem rinna av väl och ställ åt sidan.
- Fräs löken, kanelstången, kryddnejlikorna, kardemumman (om du använder den) och kumminfröna i smöret i en tjockbottnad kastrull tills löken blir gyllenbrun.
- Tillsätt gurkmeja, chilipulver, salt, ingefära- och vitlökspasta och yoghurt.
Låt kryddblandningen fräsa i 2-3 minuter.
Pytsa i lite vatten om det ser torrt ut.
- Lägg i de gröna bönorna, moroten och tomaten, rör om och sjud i någon minut.
- Tillsätt ris och linser, blanda väl och häll sedan i 4 ¼ dl vatten.
- Sätt värmen på 2:an.
Lägg ett lock omvirat av en ren tunn handduk på kastrullen.
Låt sjuda i ca 10 minuter (lägg gärna några mynt mellan kastrullen och plattan).
- Sänk till lägsta värme och låt stå i ca 15 minuter (fortfarande med några mynt mellan kastrullen och plattan) eller tills riset är genomkokt.
- Låt det vila 2-3 minuter före servering.
Servera med grönsaker och sallad.
Uppdaterad 2011-02-23 L