Kycklinggryta med morötter och yoghurt

(Chicken curry)

 

Ingredienser (6 personer)

1 kg kycklingfilé eller 1,2 kg hel kyckling
4 morötter

2 dl olja

4 lagerblad
4 hel kardemumma
2 bitar av hel kanel
1 ½ hackad gul lök
1 ½ tsk färskriven ingefära
2 klyftor finhackad vitlök
1 ½ tsk gurkmeja

1 ½ tsk koriander
1 ½ tsk spiskummin
ev chilipulver efter smak (max ca 2 tsk)

salt efter smak

3 dl A-fil eller naturell yoghurt

 

Gör så här:

  1. Skär köttet i lagom stora grytbitar, skölj och låt rinna av.
  2. Skala och skär morötterna i centimeterstora skivor.
  3. Häll oljan i en 2 liters kastrull.
    Sätt den på mellanvärme (3 av 6).
  4. När oljan blivit varm tillsätts lagerblad, kardemumma och kanel.
    När kryddorna börjar dofta tillsätts gul lök.
    Rör hela tiden tills löken fått färg.
  5. När löken fått färg tillsätts ingefära, vitlök, gurkmeja, koriander, spiskummin och ev chili samt salt efter smak.
    Rör om i ytterligare ca 2 min.
  6. Tillsätt köttet och morötterna. Blanda med kryddorna och höj värmen till 4:an.
    Rör då och då tills köttet fått färg.
  7. Lägg på ett lock. Rör i grytan då och då.
    Låt puttra tills hälften av köttsaften kokat bort.
  8. Häll i yoghurten och sänk värmen till 3:an när det börjar koka.
  9. Låt grytan puttra tills morötterna är mjuka (5-10 min).

 

Serveras med grönsaker, sallad och ris (gärna Pilaffris) eller Naan-bröd.

 

Uppdaterad 2011-02-16 A