Lamm med linser
(Daal mangso)

 

Ingredienser (4 personer)

285 g får- eller lammbog
100 g röda linser

75 g hackad lök

1 msk ingefära- och vitlökspasta

½ tsk chilipulver

1 krm gurkmeja

1 tsk salt

2 ½ dl + 4 ½ dl vatten

½ tsk garam masala

1-2 hackade gröna chilifrukter

½ tsk stötta kumminfrön

2 msk hackade korianderblad

 

Gör så här:

  1. Putsa köttet och skär det i 2 ½ cm stora tärningar.
  2. Skölj linserna och låt dem rinna av.
    Häll över dem i en liten skål och ställ dem åt sidan.
  3. Lägg köttet i en tjockbottnad kastrull tillsammans med löken, ingefära- och vitlökspastan, chilipulvret, gurkmejan och saltet.
    Häll i 2 ½ dl vatten, rör om, lägg på locket och låt koka.
    Sänk värmen och låt sjuda i 20-25 minut.
  4. Häll i linserna och 4 ½ dl vatten.
    Låt sjuda på låg värme i 30-35 minuter under omrörning.
    Rör med en träslev tills linserna är mosiga och har blandats med resten av vätskan.
  5. Tillsätt garam masala, gröna chilifrukter och kumminfrön.
    Låt sjuda på låg värme i 3-4 minuter.
  6. Rör i korianderbladen. Lägg ett par korianderblad åt sidan till garnering.

 

Garnera med korianderblad.

 

Servera med grönsaker, sallad och ris eller Naan-bröd.

 

TIPS! Det går bra att använda vilken sorts linser du har hemma. Varje linstyp har sin egen utpräglade smak så varenda gång du använder en ny sort lagar du en ny rätt. Kom ihåg att följa tillagningsanvisningarna för respektive linssort.

 

Uppdaterad 2011-02-16 L