Nötgryta med morötter och paprika
(Mangcher curry gadzor)

 

Ingredienser (4 personer)

350 g nötkött (stek eller liknande)
225 g morötter

2 ¾ dl vatten

1 stor hackad gul lök

1 msk ingefära- och vitlökspasta

¾ tsk chilipulver

1 krm gurkmeja

½ tsk garam masala

1 tsk salt

75 g hackade tomater

1 msk naturell yoghurt eller lättyoghurt

50 g skivad paprika

1 hackad grön chilifrukt

½ tsk socker

2 hackade eller pressade vitlöksklyftor

2 msk olja

Garnering

1 msk myntablad

 

Gör så här:

  1. Skär köttet i 2 ½ cm stora tärningar.
  2. Skrapa och skölj morötterna. Skär dem i små tärningar.
    Det är lättast om man först skär moroten på längden i 4 stavar och sedan håller ihop stavarna och skär tvärs över i små bitar.
  3. Rensa bort fröerna i den gröna paprikan och skär den i 1 cm stora bitar. Ställ åt sidan.
  4. Lägg köttet i en tjockbottnad kastrull och häll i vatten, gul lök, ingefära- och vitlökspasta, chilipulver, gurkmeja, garam masala samt salt.
    Koka upp, sänk värmen, lägg på locket och låt sjuda i 35-40 minuter.
  5. Ta av locket, höj värmen och koka under omrörning tills vätskan har dunstat och kryddpastan är tjock.
    Tillsätt oljan, rör om och låt sjuda i ytterligare en minut.
    Det här är ett viktigt moment eftersom köttet ska binda oljan och kryddorna.
    Fräs blandningen och tillsätt ev lite vatten tills kryddpastan mörknar och blir lätt glansig (det tar ett par minuter).
  6. Tillsätt morötterna, tomaterna samt yoghurten och blanda väl.
    Lägg på locket och låt sjuda 8-10 minuter på låg värme.
  7. Tillsätt paprikan, chilifrukten, sockret och den hackade vitlöken.
    Blanda väl. Låt sjuda i ytterligare 4-5 minuter.

 

Garnera med myntablad.

 

Servera med grönsaker, sallad och ris eller Naan-bröd.

 

Uppdaterad 2011-02-16 L