Pilaffris med ärtor
(Motorchuti pulao)
Ingredienser (6 personer)
5 dl ris (basmati eller jasmin)
50 gr smör
2 hel kardemumma
2 bitar av hel kanel
1 hackad gul lök
1 tsk färskriven ingefära
2 lagerblad
7 dl vatten
45 gr russin
100 gr gröna ärtor
salt efter smak
Gör så här:
- Skölj riset i ett
durkslag och låt rinna av.
- Smält smöret i en
mellanstor (3 lit)
kastrull på mellanvärme
(t
ex 3 av 6).
- Tillsätt kardemumma
och kanel, fräs kryddorna under omröring tills de börjar dofta.
- Tillsätt löken och
fortsätt röra tills löken fått färg.
- Tillsätt ingefära,
lagerblad och salt efter smak.
Fräs några minuter under omröring så att inget fastnar i grytan.
- Tillsätt riset och
fräs under omröring i ytterligare några minuter.
Häll i vattnet, rör om och höj värmen.
När det börjar koka tillsätts russinen och de gröna ärtorna.
- Sänk värmen på 2:an.
Lägg ett lock omvirat av en ren tunn handduk på kastrullen.
Låt sjuda i ca 10 minuter (lägg gärna några mynt mellan kastrullen och
plattan).
- Sänk till lägsta värme och låt stå i ca 15
minuter (fortfarande
med några mynt mellan kastrullen och plattan) eller
tills riset är genomkokt.
Servera vegetariskt med en grönsaksgryta och sallad
eller servera med en köttgryta, grönsaker och sallad.
Uppdaterad 2011-02-23 A