Biryani på linser
(Biryani channa daal)
Ingredienser (4 personer)
Kryddat ris
225 g (2 ¾ dl) basmatiris (eller långkornigt ris)
4 ½ dl vatten (för blötläggning)
2 hela gröna kardemummafröskida, skårade eller lätt stötta
2 hela svarta kardemummafröskida, skårade eller lätt stötta
1 cm kanelstång
2-3 lagerblad
salt efter smak
1 liter vatten
Linsgryta
100 g linser (channa daal)
3 dl vatten (för blötläggning)
4 kryddnejlikor
½ tsk kumminfrön
en nypa gurkmeja
½ tsk chilipulver
1 krm garam masala
1 tsk ingefära- och vitlökspasta
3 dl hett vatten
2 msk naturell yoghurt
en nypa riven muskotnöt
2 hackade gröna chilifrukter
1 tsk färskriven ingefära
4 msk hackade korianderblad
Lökmix
125 g finskuren lök
75 g smör
2 tsk pressad citron
Garnering
Myntablad (eller annan valfri örtkrydda)
3-4 msk hett vatten
Gör så här:
Blötläggning
- Skölj riset och linserna var för sig i flera omgångar.
Blötlägg riset i 4½ dl vatten och linserna i 3 dl vatten i 20-25 minuter.
Låt de sedan rinna av väl och ställ åt sidan.
Kryddat ris
- Lägg de gröna och svarta kardemummafröskidorna, kanelstången, lagerbladen och lite salt i 1 liter vatten i en mellanstor tjockbottnad kastrull.
Koka långsamt upp vattnet. Lägg i riset och förväll det genom att låta det koka livligt i knappt 2 minuter.
Det är viktigt att riset inte får koka för länge.
- Låt det rinna av ordentligt och ställ undan det.
Rengör kastrullen till senare.
Lökmix och Linsgryta
- Fräs löken i smöret i en annan tjockbottnad kastrull på medelvärme tills löken är djupt gyllenbrun.
- Ta ur det mesta, men inte allt, och tryck den mot kastrullens sidor så att så mycket som möjligt av smöret rinner tillbaka i kastrullen.
Spar denna del av löken till senare.
- Tillsätt gurkmeja, chilipulver, garam masala, ingefära- och vitlökspasta och salt till den resterande lökmixen i kastrullen.
Fräs kryddorna väl, tillsätt lite vatten då och då så att det inte fastnar i botten.
Rör hela tiden.
- Tillsätt linserna och 3 dl hett vatten och rör om.
Lägg på ett lock och låt sjuda i 25-30 minuter eller tills linserna nästan är genomkokta.
- Tillsätt yoghurt och muskot.
Låt koka tills all överflödig vätska har kokat in och linserna har mjuknat, men fortfarande håller formen.
- Blanda ner de gröna chilifrukterna, ingefäran och hälften av korianderbladen.
Rör om väl och ta kastrullen av plattan.
- Rör försiktigt ned det mesta av lökmixen i det förvällda riset, spara lite till garnering.
Plocka ut de hela kryddorna.
- Lägg hälften av risblandningen på botten av den rengjorda tjockbottnade kastrullen.
Sprid ut hela linsblandningen i ett jämt lager över riset.
Strö över de återstående korianderbladen.
Häll över den pressade citronen så att hela ytan blöts.
Sprid ut resten av riset i ett jämt lager ovanpå.
- Garnera med det sista av lökmixen och med myntablad.
- Häll över 3-4 matskedar hett vatten, lite mer om linserna verkar torra.
Sätt värmen på 2:an.
Lägg ett lock omvirat av en ren tunn handduk på kastrullen.
Låt sjuda i ca 10 minuter (lägg gärna några mynt mellan kastrullen och plattan).
- Sänk till lägsta värme och låt stå i ca 15 minuter (fortfarande med några mynt mellan kastrullen och plattan) eller tills riset är genomkokt.
Servera med grönsaker och sallad.
Uppdaterad 2011-02-23 L