Grönsaksgryta
(Labra)

 

Ingredienser (6 personer)

1 aubergine
1 zucchini
3 morötter
3 potatis
1 blomkål
1 dl olja
1 ½ tsk
patchforong (grönsakskrydda)
1 hackad gul lök
1 klyfta hackad vitlök
1 tsk gurkmeja
salt efter smak
2 hel grön chili

 

Använd minst 4 sorter av årstidens grönsaker men helst inte fler än 6-7 sorter så att det inte blir en smakkollision. Se ingredienslistan nedan som ett exempel. Andra grönsaker som kan användas är t ex: kålrot, kålrabbi, skärbönor, pumpa, paprika, tomat, spenat, sötpotatis, broccoli, grönkål, kinakål, gurka, grönsallad, jordärtskocka, kronärtskocka, sparris, brytbönor, sockerärtor, gröna ärtor, mm.

 

Gör så här:

  1. Skär grönsakerna i grytbitar (2 ½ cm), skölj och låt rinna av i ett durkslag.
  2. Värm upp oljan i en wokpanna eller djup stekpanna på mellanvärme (t ex 3 av 6).
    Tillsätt
    patchforong, fräs kryddorna under omröring tills de börjar dofta.
  3. Tillsätt gul lök och vitlök, fortsätt röra tills löken fått färg.
  4. Tillsätt gurkmeja och salt, rör om och tillsätt grönsakerna, de hårdaste först.
    Låt grönsakerna puttra en stund mellan varje grönsakstyp som tillsätts.
  5. Rör endast om med stor försiktighet så att grönsakerna inte blir mosade.
    Till sist tillsätts chilin.
  6. När grönsakssaften kokat bort och grönsakerna fått lite färg är rätten färdig.
  7. Om de hårdaste grönsakerna inte blivit tillräckligt mjuka tillsätts lite vatten för att förlänga koktiden.

 

Servera med grönsaker, sallad och stekt bröd (parata), naan-bröd eller ris.

 

Uppdaterad 2011-02-16 A