Kebab på fisk

(Maser kebab)

 

Ingredienser (4 personer)

400 g färsk eller fryst kolja eller torsk

2-3 msk hackade korianderblad, mynta eller gräslök

1 msk pressad citron

1 bit kanelstång, 1 cm lång

2-3 nejlikor

1 stött svart kardemumma

1 tsk färskriven ingefära

4 pressade vitlöksklyftor

1 dl vatten

175 g potatismos

½ tsk chilipulver

½ tsk salt

1 hackad grön chilifrukt

2 tsk olja

1 vispat ägg

Garnering

Citronklyftor

Korianderblad, mynta eller hackad gräslök

 

Gör så här:

  1. Skölj fisken under rinnande kallt vatten.
  2. Blanda myntan, gräslöken och den pressade citronen i en liten skål och ställ den åt sidan.
  3. Lägg kanelen, nejlikorna, kardemumman, ingefäran och vitlöken i en liten kastrull med 1 dl lättsaltat vatten.
    Låt vattnet långsamt koka upp.
  4. Lägg i fisken och låt den sjuda utan lock på medelvärme tills den är genomkokt och vattnet har dunstat bort.
    Låt fisken kallna, fiska sedan ur kryddorna och släng bort dem.
  5. Dela fiskköttet i skivor och ta bort benen.
    Tillsätt potatismoset, chilipulvret, saltet, den gröna chilifrukten och korianderbladen. Rör om.
  6. Dela fisk- och potatisblandningen i 8 portioner.
    Fukta handflatorna och rulla varje portion till en liten boll.
    Gör en fördjupning i varje boll och häll i lite av citron- och kryddblandningen.
    Täpp till öppningen och tryck ut bollen till en biff.
    Förvara biffarna i kylskåpet tills de ska serveras.
  7. Pensla en stor teflonpanna (eller en annan stekpanna som maten inte fastnar i) med hälften av oljan.
    Hetta upp stekpannan.
    Doppa biffarna i det vispade ägget och bräsera dem tills de är genomvarma.
    De ska vara gyllengula och ha en knaprig yta när de är klara.
    Vänd dem endast en gång under tillagningen och fräs 4 biffar åt gången.

 

Garnera med citronklyftor och hackad koriander, mynta eller gräslök.

 

Serveras rykande varma tillsammans med grönsaker, sallad och ris eller bröd.

 

Skapad 2011-02-17 L