Kebab på mungbönor

(Shami kebab)

 

Ingredienser (4 personer)

100 g mungbönor (moong daal)

6 dl vatten (till blötläggning)

2½ dl vatten

3 kryddnejlikor

1 hel skårad svart kardemummafröskida

1 bit kanelstång på ca 1 ¼ cm

2 tsk färskriven ingefära

2-3 skalade vitlöksklyftor

½ tsk chilipulver

½ tsk salt

1 hackad grön chilifrukt

175 g mosad potatis

½ tsk stötta kumminfrön

3 msk hackade korianderblad

2 tsk olja

1 vispat ägg

Lökmix

2 tsk mintsås

2 tsk pressad citron

2 hackade salladslökar

1 nypa salt

 

Gör så här:

  1. Skölj linserna i flera omgångar och blötlägg dem i 6 dl vatten i en timme så att de mjuknar och sväller något.
    Häll sedan av vattnet.
  2. Häll 2½ dl vatten i en tjockbottnad kastrull tillsammans med kryddnejlikorna, kardemumman, kanelstången, ingefäran, vitlöken, chilipulvret och saltet.
    Koka linserna i detta kryddade vatten i 25-30 minuter under lock på medelvärme, eller tills vattnet har kokat in helt och hållet.
    För att skynda på förångningen kan man koka utan lock de sista 10 minuterna.
    Rör om då och då så att bönorna inte klibbar fast i botten av kastrullen.
  3. När vätskan är helt förångad ska bönorna kallna.
    Plocka också bort de hela kryddorna.
  4. Blanda bönorna med den gröna chilifrukten och kör allt en kort stund i en mixer, så att det blir grovt malt.
  5. Rör ner den mosade potatisen, kumminfröna och korianderbladen i bönorna.
    Se till att det blir ordentligt blandat.
    Lökmix
  6. Blanda mintsåsen, pressad citron, salladslöken och en nypa salt i en skål, och ställ det åt sidan.
  7. Gör nu biffarna (kebaberna).
    Dela upp bönblandningen i 8 delar och forma en boll av varje del.
    Gör en skåra i mitten och fyll den med lite av lökmixen.
    Täck över och platta försiktigt till bollen så att den får hamburgerform.
  8. Smörj en teflonpanna (eller liknande) med hälften av oljan och värm upp den.
    Doppa var och en av biffarna i vispat ägg och stek 4 av dem i första omgången.
    Vänd dem försiktigt en gång och stek tills de är heta rakt igenom, gyllenbruna och knapriga.
    Använd resten av oljan för att värma de sista 4 biffarna på samma sätt.

 

Servera med grönsaker, sallad och ris eller Naan-bröd.

 

Skapad 2011-02-17 L