Khichuri med grönsaker

(Shabjir bhuna khichuri)

 

Ingredienser (4 personer)

50 g röda linser

200 g (2½ dl) basmatiris (eller långkornigt ris)

5 ½ dl vatten (för blötläggning)

75 g hackad lök

1 bit kanelstång på 1 ¼ cm

2-3 kryddnejlikor

1 hel svart kardemummafröskida, skårad eller stött (valfritt)

1 tsk kumminfrön

50 g smör

1 krm gurkmeja

½ tsk chilipulver

1 tsk salt

2 tsk ingefära- och vitlökspasta

1 msk naturell yoghurt

75 g hackade gröna bönor

75 g tärnade morötter

50 g hackade tomatetr

4 ¼ dl vatten

 

Gör så här:

  1. Skölj linserna och riset tillsammans i flera omgångar.
    Blötlägg dem sedan i 5½ dl vatten i 15-20 minuter.
    Låt dem rinna av väl och ställ åt sidan.
  2. Fräs löken, kanelstången, kryddnejlikorna, kardemumman (om du använder den) och kumminfröna i smöret i en tjockbottnad kastrull tills löken blir gyllenbrun.
  3. Tillsätt gurkmeja, chilipulver, salt, ingefära- och vitlökspasta och yoghurt.
    Låt kryddblandningen fräsa i 2-3 minuter.
    Pytsa i lite vatten om det ser torrt ut.
  4. Lägg i de gröna bönorna, moroten och tomaten, rör om och sjud i någon minut.
  5. Tillsätt ris och linser, blanda väl och häll sedan i 4 ¼ dl vatten.
  6. Sätt värmen på 2:an.
    Lägg ett lock omvirat av en ren tunn handduk på kastrullen.
    L
    åt sjuda i ca 10 minuter (lägg gärna några mynt mellan kastrullen och plattan).
  7. Sänk till lägsta värme och låt stå i ca 15 minuter (fortfarande med några mynt mellan kastrullen och plattan) eller tills riset är genomkokt.
  8. Låt det vila 2-3 minuter före servering.

 

Servera med grönsaker och sallad.

 

Uppdaterad 2011-02-23 L