Khichuri med stekt lök

(Daaler khichuri)

 

Ingredienser (4 personer)

220 g (2½ dl) ris

50 g linser (chaana daal, gula linser)

Vatten (för blötläggning)

75 g skivad lök

25 g smör

1 msk färskriven ingefära

1 tsk kumminfrön

1 cm kanelstång

2 kryddnejlikor

1 svart hel kardemummafröskida, skårad eller stött

12 svartpepparkorn

5 dl vatten

½ tsk salt

 

Gör så här:

  1. Skölj riset och linserna var för sig.
    Låt dem sedan dra var för sig täckt av vatten i 20-25 minuter.
    Låt det rinna av väl och ställ åt sidan.
  2. Fräs löken i smöret i en mellanstor tjockbottnad kastrull med ingefära, kumminfröna, kanelstången, kryddnejlikorna, kardemumman och pepparkornen tills löken är mörkt gyllenbrun (här fungerar den stekta löken som färgämne – ju brunare den är desto mörkare blir riset).
  3. Häll i 5 dl vatten och lägg i linserna.
    Låt koka upp, dra ner plattan på lägsta värme, lägg på locket och låt det koka i 10 minuter.
  4. Tillsätt det avrunna riset tillsammans med saltet och rör försiktigt så att allt blandas väl.
  5. Sätt värmen på 2:an.
    Lägg ett lock omvirat av en ren tunn handduk på kastrullen.
    L
    åt sjuda i ca 10 minuter (lägg gärna några mynt mellan kastrullen och plattan).
  6. Sänk till lägsta värme och låt stå i ca 15 minuter (fortfarande med några mynt mellan kastrullen och plattan) eller tills riset är genomkokt.
  7. Låt det vila 2-3 minuter före servering.

 

Servera med grönsaker och sallad.

 

Uppdaterad 2011-02-23 L