Khichuri med stekt lök
(Daaler khichuri)
Ingredienser (4
personer)
220 g (2½ dl) ris
50 g linser (chaana daal, gula linser)
Vatten (för blötläggning)
75 g skivad lök
25 g smör
1 msk färskriven ingefära
1 tsk kumminfrön
1 cm kanelstång
2 kryddnejlikor
1 svart hel kardemummafröskida, skårad eller
stött
12 svartpepparkorn
5 dl vatten
½ tsk salt
Gör så här:
- Skölj riset och linserna var för sig.
Låt dem sedan dra var för sig täckt av vatten i 20-25 minuter.
Låt det rinna av väl och ställ åt sidan.
- Fräs löken i smöret i en mellanstor tjockbottnad kastrull med
ingefära, kumminfröna, kanelstången, kryddnejlikorna, kardemumman och
pepparkornen tills löken är mörkt gyllenbrun (här fungerar den stekta
löken som färgämne – ju brunare den är desto mörkare blir riset).
- Häll i 5 dl vatten och lägg i linserna.
Låt koka upp, dra ner plattan på lägsta värme, lägg på locket och låt det
koka i 10 minuter.
- Tillsätt det avrunna riset tillsammans med saltet och rör försiktigt
så att allt blandas väl.
- Sätt värmen på 2:an.
Lägg ett lock omvirat av en ren tunn handduk på kastrullen.
Låt sjuda i ca 10 minuter (lägg gärna några mynt mellan kastrullen och
plattan).
- Sänk till lägsta värme och låt stå i ca 15 minuter
(fortfarande med några mynt mellan
kastrullen och plattan) eller tills riset är genomkokt.
- Låt det vila 2-3 minuter före servering.
Servera med grönsaker och
sallad.
Uppdaterad 2011-02-23 L