Khichuri på ris och linser
(Bhuna Khichuri)
Ingredienser (3 personer)
3 dl ris (basmati eller jasmin)
1 ½ dl moong daal (gula linser)
75 g smör
2-3 bitar av hel kanel
2-3 hel kardemumma
1 stor hackad gul lök
1 klyfta finriven vitlök
2 tsk färskriven ingefära
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
½ tsk gurkmeja
salt efter smak
6 dl vatten
Gör så här:
- Skölj riset i ett
durkslag och låt rinna av.
- Stek linserna lätt
brunfärgade i en stekpanna.
Skölj linserna i ett durkslag och låt rinna av.
- Smält smöret i en
mellanstor (3-lit) kastrull på mellanvärme
(t ex 3 av 6).
Tillsätt kanel och kardemumma, fräs kryddorna under omröring tills de
börjar dofta.
- Tillsätt gul lök och
vitlök och fortsätt röra tills löken fått färg.
- Tillsätt ingefära,
spiskummin, koriander och gurkmeja, fräs några minuter under omröring så
att inget fastnar i grytan.
- Tillsätt riset och
linserna, fräs under omröring i ytterligare några minuter.
- Häll i vattnet, rör
om och höj värmen.
Salta efter smak.
-
- När
det börjar koka sänks värmen till 2:an.
Lägg ett lock omvirat av en ren tunn
handduk på kastrullen.
Låt sjuda i ca 10 minuter (lägg gärna några mynt mellan kastrullen och
plattan).
- Sänk till lägsta värme och låt stå i ca 15
minuter (fortfarande
med några mynt mellan kastrullen och plattan) eller
tills riset är genomkokt.
Servera vegetariskt med en grönsaksgryta och sallad
eller servera med en köttgryta, grönsaker och sallad.
Uppdaterad 2011-02-23 A