Khichuri på ris och linser
(Bhuna Khichuri)

 

Ingredienser (3 personer)

3 dl ris (basmati eller jasmin)
1 ½ dl moong daal (gula linser)
75 g smör

2-3 bitar av hel kanel
2-3 hel kardemumma
1 stor hackad gul lök
1 klyfta finriven vitlök
2 tsk färskriven ingefära
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
½ tsk gurkmeja
salt efter smak

6 dl vatten


Gör så här:

  1. Skölj riset i ett durkslag och låt rinna av.
  2. Stek linserna lätt brunfärgade i en stekpanna.
    Skölj linserna i ett durkslag och låt rinna av.
  3. Smält smöret i en mellanstor (3-lit) kastrull på mellanvärme
    (t ex 3 av 6).
    Tillsätt kanel och kardemumma, fräs kryddorna under omröring tills de börjar dofta.
  4. Tillsätt gul lök och vitlök och fortsätt röra tills löken fått färg.
  5. Tillsätt ingefära, spiskummin, koriander och gurkmeja, fräs några minuter under omröring så att inget fastnar i grytan.
  6. Tillsätt riset och linserna, fräs under omröring i ytterligare några minuter.
  7. Häll i vattnet, rör om och höj värmen.
    Salta efter smak.
  8.  
  9. När det börjar koka sänks värmen till 2:an.
    Lägg ett lock omvirat av en ren tunn handduk på kastrullen.
    L
    åt sjuda i ca 10 minuter (lägg gärna några mynt mellan kastrullen och plattan).
  10. Sänk till lägsta värme och låt stå i ca 15 minuter (fortfarande med några mynt mellan kastrullen och plattan) eller tills riset är genomkokt.

 

Servera vegetariskt med en grönsaksgryta och sallad eller servera med en köttgryta, grönsaker och sallad.

 

Uppdaterad 2011-02-23 A