Köttgryta korma
(Mangcher korma)
Ingredienser (6 personer)
ca 750g lamm-, kalv- eller nötkött
1 dl olja
3 st hel kardemumma
2 bitar av hel kanel
2 st hel kryddnejlika
1½ tsk kummin
1½ tsk mald koriander
Marinad
1 dl filmjölk
1 msk färskriven ingefära
1 klyfta finriven vitlök
1 stor finhackad gul lök
1½ tsk gurkmeja
Salt efter smak
Gör så här:
- Skär köttet i grytbitar (2 ½ cm), skölj och låt rinna av i ett durkslag.
- Blanda ihop marinaden och rör ihop den med köttet.
Låt köttet marineras i minst en timma.
- Värm upp oljan i en mellanstor kastrull på mellanvärme
(t ex 3 av 6).
- Tillsätt kardemumma, kanel, kryddnejlika och koriander.
Fräs kryddorna under omröring tills de börjar dofta.
- Tillsätt köttet inklusive marinaden.
Rör om och lägg på ett lock och låt grytan koka i ca 20 minuter.
- Rör i grytan då och då.
- Sänk värmen och låt sjuda tills vattnet från köttet kokat bort, tillsätt lite extra vatten om köttet inte är färdigt.
- Bryn kummin i stekpannan, finmal den och strö den över köttet i grytan.
Servera med grönsaker, sallad och ris eller Naan-bröd.
Uppdaterad 2011-02-16 A