Köttgryta korma

(Mangcher korma)

 

Ingredienser (6 personer)

ca 750g lamm-, kalv- eller nötkött
1 dl olja

3 st hel kardemumma
2 bitar av hel kanel
2 st hel kryddnejlika
1½ tsk kummin
1½ tsk mald koriander
Marinad

1 dl filmjölk
1 msk färskriven ingefära
1 klyfta finriven vitlök
1 stor finhackad gul lök
1½ tsk gurkmeja

Salt efter smak

 

Gör så här:

  1. Skär köttet i grytbitar (2 ½ cm), skölj och låt rinna av i ett durkslag.
  2. Blanda ihop marinaden och rör ihop den med köttet.
    Låt köttet marineras i minst en timma.
  3. Värm upp oljan i en mellanstor kastrull på mellanvärme
    (t ex 3 av 6).
  4. Tillsätt kardemumma, kanel, kryddnejlika och koriander.
    Fräs kryddorna under omröring tills de börjar dofta.
  5. Tillsätt köttet inklusive marinaden.
    Rör om och lägg på ett lock och låt grytan koka i ca 20 minuter.
  6. Rör i grytan då och då.
  7. Sänk värmen och låt sjuda tills vattnet från köttet kokat bort, tillsätt lite extra vatten om köttet inte är färdigt.
  8. Bryn kummin i stekpannan, finmal den och strö den över köttet i grytan.

 

Servera med grönsaker, sallad och ris eller Naan-bröd.

 

Uppdaterad 2011-02-16 A