Kyckling biryani
(Chicken Biryani)

 

Ingredienser (4 personer)

Gryta
1 kg kyckling
3 dl yoghurt
125 g smör
4 st hel kardemumma
2-3 st bitar av hel kanel
4 st hel kryddnejlika
2 st finhackad gul lök
2 klyftor finriven vitlök
1 tsk finriven ingefära
1 tsk kummin
½ tsk muskotblomma
½ tsk muskotnöt
salt efter smak

Ris
5 dl ris (basmati eller jasmin)
7 dl vatten

Garnering

2 msk rosvatten

1 nypa saffran

rostad lök

 

Gör så här:

  1. Skölj riset i ett durkslag och låt rinna av.
  2. Skär kycklingen i bitar (hel kyckling blir ca 8-10 bitar).
    Skölj och lägg sedan kycklingen att marineras i yoghurten.
  3. Smält smöret i en mellanstor kastrull (2-3 liter) på mellanvärme
    (t ex 3 av 6).
    Tillsätt kardemumma, kanel och nejlika.
    Fräs kryddorna under omröring tills de börjar dofta.
  4. Tillsätt gul lök och vitlök och fortsätt röra tills löken fått färg.
  5. Tillsätt ingefära, kummin, muskotblomma, muskotnöt och salt efter smak, häll i lite vatten (ca 1-2 dl) och fräs några minuter under omröring.
  6. När vattnet kokat bort tillsätts kycklingen tillsammans med marinaden.
    Låt koka i ca 10-15 minuter och ta sedan bort grytan från plattan.
  7. Koka upp 7 dl vatten i en 5-liters kastrull.
  8. Tillsätt riset och låt koka några minuter.
  9. Sänk värmen (2 av 6) och lägg ett lock omvirat av en tunn ren handduk på kastrullen.
    Låt koka ca 20-25 minuter.
  10. Lägg en nypa saffran i 2 msk rosvatten.
  11. Ta fram ytterligare en 5-liters kastrull.
    Varva ris och kycklinggryta, börja med ett lager sås från kycklingen.
    Låt stå på lägsta värmen i ca 10 minuter (lägg gärna några mynt mellan kastrullen och plattan).

 

Garnera med att göra 7-10 små hål (ca 1 cm djupa) i biryanin med skaftet av en träslev och fördela saffran- och rosvattenblandningen i hålen.
Strö till sist över lite rostad lök.

 

Servera med grönsaker och sallad.

 

Uppdaterad 2011-02-16 A