Kyckling biryani
(Chicken Biryani)
Ingredienser (4 personer)
Gryta
1 kg kyckling
3 dl yoghurt
125 g smör
4 st hel kardemumma
2-3 st bitar av hel kanel
4 st hel kryddnejlika
2 st finhackad gul lök
2 klyftor finriven vitlök
1 tsk finriven ingefära
1 tsk kummin
½ tsk muskotblomma
½ tsk muskotnöt
salt efter smak
Ris
5 dl ris (basmati eller jasmin)
7 dl vatten
Garnering
2 msk rosvatten
1 nypa saffran
rostad lök
Gör så här:
- Skölj riset i ett durkslag och låt rinna av.
- Skär kycklingen i bitar (hel kyckling blir ca 8-10 bitar).
Skölj och lägg sedan kycklingen att marineras i yoghurten.
- Smält smöret i en mellanstor kastrull (2-3 liter) på mellanvärme
(t ex 3 av 6).
Tillsätt kardemumma, kanel och nejlika.
Fräs kryddorna under omröring tills de börjar dofta.
- Tillsätt gul lök och vitlök och fortsätt röra tills löken fått färg.
- Tillsätt ingefära, kummin, muskotblomma, muskotnöt och salt efter smak, häll i lite vatten (ca 1-2 dl) och fräs några minuter under omröring.
- När vattnet kokat bort tillsätts kycklingen tillsammans med marinaden.
Låt koka i ca 10-15 minuter och ta sedan bort grytan från plattan.
- Koka upp 7 dl vatten i en 5-liters kastrull.
- Tillsätt riset och låt koka några minuter.
- Sänk värmen (2 av 6) och lägg ett lock omvirat av en tunn ren handduk på kastrullen.
Låt koka ca 20-25 minuter.
- Lägg en nypa saffran i 2 msk rosvatten.
- Ta fram ytterligare en 5-liters kastrull.
Varva ris och kycklinggryta, börja med ett lager sås från kycklingen.
Låt stå på lägsta värmen i ca 10 minuter (lägg gärna några mynt mellan kastrullen och plattan).
Garnera med att göra 7-10 små hål (ca 1 cm djupa) i biryanin med skaftet av en träslev och fördela saffran- och rosvattenblandningen i hålen.
Strö till sist över lite rostad lök.
Servera med grönsaker och sallad.
Uppdaterad 2011-02-16 A