Kycklinggryta med lök
(Chicken Do-peAja)
Ingredienser (6 personer)
1 kg kyckling
25 gr smör
1 dl olja
4 hel kardemumma
2 bitar av hel kanel
2 hackad gul lök
3 klyftor vitlök
2 tomater
1 ½ tsk färskriven ingefära
1 tsk koriander
1 tsk kummin
1 tsk gurkmeja
1 ½ tsk chilipulver
salt efter smak
Gör så här:
- Skär kycklingen i grytbitar (2 ½ cm), skölj kycklingköttet och låt rinna av i ett durkslag.
- Smält smöret i en mellanstor (3 lit) kastrull på mellanvärme
(t ex 3 av 6).
- Tillsätt kardemumma och kanel, fräs kryddorna under omröring tills de börjar dofta.
Tillsätt gul lök och fortsätt röra tills löken fått färg.
Lägg ¼ av löken på ett litet fat.
- Tillsätt vitlök, tomat, ingefära, koriander, kummin, gurkmeja och chili i grytan.
Fräs 4-5 minuter under omröring och tillsätt därefter kycklingen.
Salta efter smak.
Lägg på ett lock och låt grytan stå och sjuda i 20-25 minuter på svag värme.
Rör i grytan då och då.
- Tillsätt resten av den brynta löken.
Stäng av plattan och låt grytan stå kvar på eftervärmen i några minuter med locket på.
Servera med grönsaker, sallad och stekt bröd (parata), Naan-bröd eller ris.
Uppdaterad 2011-02-16 A