Kycklinggryta med lök
(Chicken Do-peAja)

 

Ingredienser (6 personer)

1 kg kyckling
25 gr smör

1 dl olja
4 hel kardemumma
2 bitar av hel kanel
2 hackad gul lök
3 klyftor vitlök
2 tomater
1 ½ tsk färskriven ingefära
1 tsk koriander
1 tsk kummin
1 tsk gurkmeja
1 ½ tsk chilipulver
salt efter smak

 

Gör så här:

  1. Skär kycklingen i grytbitar (2 ½ cm), skölj kycklingköttet och låt rinna av i ett durkslag.
  2. Smält smöret i en mellanstor (3 lit) kastrull på mellanvärme
    (t ex 3 av 6).
  3. Tillsätt kardemumma och kanel, fräs kryddorna under omröring tills de börjar dofta.
    Tillsätt gul lök och fortsätt röra tills löken fått färg.
    Lägg ¼ av löken på ett litet fat.
  4. Tillsätt vitlök, tomat, ingefära, koriander, kummin, gurkmeja och chili i grytan.
    Fräs 4-5 minuter under omröring och tillsätt därefter kycklingen.
    Salta efter smak.
    Lägg på ett lock och låt grytan stå och sjuda i 20-25 minuter på svag värme.
    Rör i grytan då och då.
  5. Tillsätt resten av den brynta löken.
    Stäng av plattan och låt grytan stå kvar på eftervärmen i några minuter med locket på.

 

Servera med grönsaker, sallad och stekt bröd (parata), Naan-bröd eller ris.

 

Uppdaterad 2011-02-16 A