Kycklinggryta med morötter och yoghurt
(Chicken curry)
Ingredienser (6 personer)
1 kg kycklingfilé eller 1,2 kg hel kyckling
4 morötter
2 dl olja
4 lagerblad
4 hel kardemumma
2 bitar av hel kanel
1 ½ hackad gul lök
1 ½ tsk färskriven ingefära
2 klyftor finhackad vitlök
1 ½ tsk gurkmeja
1 ½ tsk koriander
1 ½ tsk spiskummin
ev chilipulver efter smak (max ca 2 tsk)
salt efter smak
3 dl A-fil eller naturell yoghurt
Gör så här:
- Skär köttet i lagom stora grytbitar, skölj och låt rinna av.
- Skala och skär morötterna i centimeterstora skivor.
- Häll oljan i en 2 liters kastrull.
Sätt den på mellanvärme (3 av 6).
- När oljan blivit varm tillsätts lagerblad, kardemumma och kanel.
När kryddorna börjar dofta tillsätts gul lök.
Rör hela tiden tills löken fått färg.
- När löken fått färg tillsätts ingefära, vitlök, gurkmeja, koriander, spiskummin och ev chili samt salt efter smak.
Rör om i ytterligare ca 2 min.
- Tillsätt köttet och morötterna. Blanda med kryddorna och höj värmen till 4:an.
Rör då och då tills köttet fått färg.
- Lägg på ett lock. Rör i grytan då och då.
Låt puttra tills hälften av köttsaften kokat bort.
- Häll i yoghurten och sänk värmen till 3:an när det börjar koka.
- Låt grytan puttra tills morötterna är mjuka (5-10 min).
Serveras med grönsaker, sallad och ris (gärna Pilaffris) eller Naan-bröd.
Uppdaterad 2011-02-16 A