Linsgryta med chili
(Moong daal bhuna)

 

Ingredienser (6 personer)

2 dl moong daal (gula linser)
10 g smör
½ dl olja
2 lagerblad
½ finhackad gul lök
2 klyftor finriven vitlök
1 ½ tsk finriven ingefära
1 tsk kummin
1 tsk koriander
½ tsk chilipulver
4 dl vatten

salt efter smak

 

Gör så här:

  1. Bryn linserna i en torr stekpanna, skölj och låt rinna av i ett durkslag.
  2. Värm upp smör och olja i en mellanstor kastrull (2-3 liter) på mellanvärme (t ex 4 av 6).
  3. Tillsätt lagerblad och gul lök, fräs löken under omröring tills den mjuknar.
  4. Tillsätt vitlök, ingefära, kummin, koriander och chilipulver, och fortsätt röra tills kryddorna börjar dofta.
  5. Tillsätt linserna och fräs några minuter under omröring.
    Tillsätt vattnet. Salta efter smak.
  6. När linserna mjuknat stängs spisen av och ett lock läggs på grytan.
    Låt stå kvar på plattan några minuter.

 

Servera med grönsaker, sallad och ris eller stekt bröd (parata).

 

Uppdaterad 2011-02-16 L