Masalaris
med nötkött
(Tahiri)
Ingredienser (6 personer)
500 g nötkött
1 dl olja
25 gr smör
2 lagerblad
4 hel kardemumma
2 bitar av hel kanel
1 ½ hackad gul lök
2 klyftor riven vitlök
1 ½ tsk kummin
1 ½ tsk koriander
2 tsk färskriven ingefära
250 g ris (basmati eller jasmin)
3 ½ dl vatten
Gör så här:
- Skär köttet i
grytbitar (2 ½ cm),
skölj och låt rinna av i ett durkslag.
- Värm oljan och
smöret i en mellanstor (3 lit)
kastrull på mellanvärme
(t
ex 3 av 6).
- Tillsätt lagerblad,
kardemumma och kanel, fräs kryddorna under omröring tills de börjar dofta.
- Tillsätt gul lök och
vitlök, fortsätt röra tills löken fått färg.
- Tillsätt kummin,
koriander och ingefära, fräs några minuter under omröring så att inget
fastnar i grytan.
- Tillsätt köttet och
höj värmen något (t ex från 3 till 4).
Rör om då och då tills köttet fått färg.
Lägg på ett lock och låt puttra tills köttsaften nästan kokat bort,
fortsätt röra om då och då.
- Skölj riset och lägg
i det i köttgrytan, fräs kött och ris under omrörning i ca 5 minuter.
- Häll i vattnet, rör
om och höj värmen.
- När det börjar koka
sänks värmen (t ex 2 av 6).
Lägg ett lock omvirat av en ren tunn
handduk på kastrullen.
Låt sjuda i ca 10 minuter (lägg gärna några mynt mellan kastrullen och
plattan).
- Sänk till lägsta värme och låt stå i ca 15
minuter (fortfarande
med några mynt mellan kastrullen och plattan) eller
tills riset är genomkokt.
Servera med grönsaker och sallad.
Uppdaterad 2011-02-23 A