Masalaris med nötkött
(Tahiri)

 

Ingredienser (6 personer)

500 g nötkött
1 dl olja
25 gr smör
2 lagerblad
4 hel kardemumma
2 bitar av hel kanel
1 ½ hackad gul lök
2 klyftor riven vitlök
1 ½ tsk kummin
1 ½ tsk koriander
2 tsk färskriven ingefära
250 g ris (
basmati eller jasmin)
3 ½ dl vatten

 

Gör så här:

  1. Skär köttet i grytbitar (2 ½ cm), skölj och låt rinna av i ett durkslag.
  2. Värm oljan och smöret i en mellanstor (3 lit) kastrull på mellanvärme
    (
    t ex 3 av 6).
  3. Tillsätt lagerblad, kardemumma och kanel, fräs kryddorna under omröring tills de börjar dofta.
  4. Tillsätt gul lök och vitlök, fortsätt röra tills löken fått färg.
  5. Tillsätt kummin, koriander och ingefära, fräs några minuter under omröring så att inget fastnar i grytan.
  6. Tillsätt köttet och höj värmen något (t ex från 3 till 4).
    Rör om då och då tills köttet fått färg.
    Lägg på ett lock och låt puttra tills köttsaften nästan kokat bort, fortsätt röra om då och då.
  7. Skölj riset och lägg i det i köttgrytan, fräs kött och ris under omrörning i ca 5 minuter.
  8. Häll i vattnet, rör om och höj värmen.
  9. När det börjar koka sänks värmen (t ex 2 av 6).
    Lägg ett lock omvirat av en ren tunn handduk på kastrullen.
    L
    åt sjuda i ca 10 minuter (lägg gärna några mynt mellan kastrullen och plattan).
  10. Sänk till lägsta värme och låt stå i ca 15 minuter (fortfarande med några mynt mellan kastrullen och plattan) eller tills riset är genomkokt.

 

Servera med grönsaker och sallad.

 

Uppdaterad 2011-02-23  A