Masalaris med potatis
(Tahiri Alur)
Ingredienser (4 personer)
225 g potatis
225 g (2 ¾ dl) basmatiris (eller långkornigt ris)
4 ½ dl vatten (för blötläggning)
50 g smör
75 g hackad lök
1 bit kanelstång på 1 ¼ cm
1 hel svart kardemummafröskida, skårad eller stött
2-3 lagerblad
½ tsk kumminfrön
2 tsk ingefära- och vitlökspasta
1 krm gurkmeja
½ tsk chilipulver
¾ tsk salt
1 msk vatten (till kryddberedningen)
1 msk naturell yoghurt
1 hackad grön chilifrukt
4 ¼ dl vatten
Gör så här:
- Skrubba potatisen väl, men skala den inte.
Skär den i 8 bitar.
Skölj riset i flera omgångar och blötlägg det i 5½ dl vatten i 10-15 minuter.
Låt det rinna av väl och ställ åt sidan.
- Hetta upp smöret i en mellanstor tjockbottnad kastrull.
Fräs löken, kryddnejlikorna, kanelstången, kardemumman och kumminfröna tills löken blir mörkt gyllenbrun.
- Tillsätt ingefära- och vitlökspastan, gurkmejan, chilipulvret och salt.
Rör och låt kryddorna fräsa en stund.
Tillsätt därefter en matsked vatten och yoghurt så att kryddorna inte fastnar och bränns vid.
- Häll i 4 ¼ dl vatten och låt det koka upp.
- Tillsätt ris, potatis och den gröna chilifrukten.
- Sätt värmen på 2:an.
Lägg ett lock omvirat av en ren tunn handduk på kastrullen.
Låt sjuda i ca 10 minuter (lägg gärna några mynt mellan kastrullen och plattan).
- Sänk till lägsta värme och låt stå i ca 15 minuter (fortfarande med några mynt mellan kastrullen och plattan) eller tills riset är genomkokt.
- Låt det vila 2-3 minuter före servering.
Servera med grönsaker och sallad.
Uppdaterad 2011-02-23 L