Masalaris med potatis

(Tahiri Alur)

 

Ingredienser (4 personer)

225 g potatis

225 g (2 ¾ dl) basmatiris (eller långkornigt ris)

4 ½ dl vatten (för blötläggning)

50 g smör

75 g hackad lök

1 bit kanelstång på 1 ¼ cm

1 hel svart kardemummafröskida, skårad eller stött

2-3 lagerblad

½ tsk kumminfrön

2 tsk ingefära- och vitlökspasta

1 krm gurkmeja

½ tsk chilipulver

¾ tsk salt

1 msk vatten (till kryddberedningen)

1 msk naturell yoghurt

1 hackad grön chilifrukt

4 ¼ dl vatten

 

Gör så här:

  1. Skrubba potatisen väl, men skala den inte.
    Skär den i 8 bitar.
    Skölj riset i flera omgångar och blötlägg det i 5½ dl vatten i 10-15 minuter.
    Låt det rinna av väl och ställ åt sidan.
  2. Hetta upp smöret i en mellanstor tjockbottnad kastrull.
    Fräs löken, kryddnejlikorna, kanelstången, kardemumman och kumminfröna tills löken blir mörkt gyllenbrun.
  3. Tillsätt ingefära- och vitlökspastan, gurkmejan, chilipulvret och salt.
    Rör och låt kryddorna fräsa en stund.
    Tillsätt därefter en matsked vatten och yoghurt så att kryddorna inte fastnar och bränns vid.
  4. Häll i 4 ¼ dl vatten och låt det koka upp.
  5. Tillsätt ris, potatis och den gröna chilifrukten.
  6. Sätt värmen på 2:an.
    Lägg ett lock omvirat av en ren tunn handduk på kastrullen.
    L
    åt sjuda i ca 10 minuter (lägg gärna några mynt mellan kastrullen och plattan).
  7. Sänk till lägsta värme och låt stå i ca 15 minuter (fortfarande med några mynt mellan kastrullen och plattan) eller tills riset är genomkokt.
  8. Låt det vila 2-3 minuter före servering.

 

Servera med grönsaker och sallad.

 

Uppdaterad 2011-02-23  L