Nötgryta med chili
(Mangcher curry moritch)
Ingredienser (4 personer)
250 g nötkött
1 dl olja
2 st lagerblad
2 st hel kardemumma
2 st bitar av hel kanel
2 st hel nejlika
1 st stor hackad gul lök
1 klyfta finriven vitlök
3 st tomat i klyftor
2 tsk färskriven ingefära
1 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver
salt efter smak
4 st potatis
2-3 dl vatten
Gör så här:
- Skär köttet i grytbitar (2 ½ cm), skölj köttet och låt rinna av i ett durkslag.
- Värm upp oljan i en mellanstor kastrull på mellanvärme
(t ex 3 av 6).
- Tillsätt lagerblad, kardemumma, kanel och nejlika, fräs kryddorna under omröring tills de börjar dofta.
Tillsätt gul lök och vitlök och fortsätt röra tills löken fått färg.
- Tillsätt tomaterna och låt tomatsaften koka bort under omröring.
- Tillsätt ingefära, gurkmeja och chili och fortsätt röra i ytterligare 2 minuter och tillsätt därefter köttet. Salta efter smak.
Höj värmen något (t ex 4 av 6) och rör om då och då tills köttet fått färg.
- Lägg på ett lock och rör om då och då.
Låt sjuda tills köttsaften nästan kokat bort.
- Skala och dela potatisen i halvor, stek den gyllenbrun i stekpanna.
- Tillsätt ca 2-3 dl vatten i grytan och när vattnet börjar koka tillsätts potatisen.
Sänk värmen när det börjar koka (t ex 3 av 6).
Låt grytan sjuda tills potatisen är kokt (5-10 min).
Servera med grönsaker, sallad och ris eller Naan- bröd.
Uppdaterad 2011-02-16 L