Nötgryta med chili
(Mangcher curry moritch)

 

Ingredienser (4 personer)

250 g nötkött

1 dl olja
2 st lagerblad
2 st hel kardemumma
2 st bitar av hel kanel
2 st hel nejlika
1 st stor hackad gul lök
1 klyfta finriven vitlök
3 st tomat i klyftor
2 tsk färskriven ingefära
1 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver

salt efter smak

4 st potatis
2-3 dl vatten

 

Gör så här:

  1. Skär köttet i grytbitar (2 ½ cm), skölj köttet och låt rinna av i ett durkslag.
  2. Värm upp oljan i en mellanstor kastrull på mellanvärme
    (t ex 3 av 6).
  3. Tillsätt lagerblad, kardemumma, kanel och nejlika, fräs kryddorna under omröring tills de börjar dofta.
    Tillsätt gul lök och vitlök och fortsätt röra tills löken fått färg.
  4. Tillsätt tomaterna och låt tomatsaften koka bort under omröring.
  5. Tillsätt ingefära, gurkmeja och chili och fortsätt röra i ytterligare 2 minuter och tillsätt därefter köttet. Salta efter smak.
    Höj värmen något (t ex 4 av 6) och rör om då och då tills köttet fått färg.
  6. Lägg på ett lock och rör om då och då.
    Låt sjuda tills köttsaften nästan kokat bort.
  7. Skala och dela potatisen i halvor, stek den gyllenbrun i stekpanna.
  8. Tillsätt ca 2-3 dl vatten i grytan och när vattnet börjar koka tillsätts potatisen.
    Sänk värmen när det börjar koka (t ex 3 av 6).
    Låt grytan sjuda tills potatisen är kokt (5-10 min).

 

Servera med grönsaker, sallad och ris eller Naan- bröd.

 

Uppdaterad 2011-02-16 L