Räkor med broccoli eller spenat

(Chingri saag)

 

Ingredienser (4 personer)

285 g färska eller frysta räkor

450g broccoli eller färsk spenat

2 tsk ingefära- och vitlökspasta

1 nypa salt

1 dl vatten

2 msk olja

50 g finhackad lök

1 krm kumminfrön

2 finhackade vitlöksklyftor

½ tsk chilipulver

1 krm gurkmeja

½ tsk garam masala

¾ tsk salt

1 msk naturell yoghurt

50 g hackad tomat

 

Gör så här:

  1. Skölj räkorna om de är färska och klappa dem torra.
    Skölj och hacka broccolin eller spenaten.
  2. Lägg broccolin eller spenaten i en medelstor kastrull och tillsätt ingefära- och vitlökspastan, en nypa salt och 1 dl vatten.
    Låt sjuda utan lock på låg värme tills broccolin eller spenaten är färdig och nästan all vätska har dunstat. Ställ åt sidan.
  3. Hetta upp oljan i en annan medelstor tjockbottnad kastrull.
    Fräs löken och kumminfröna tills löken är blekt guldgul.
  4. Tillsätt vitlöken och fräs i 30 sekunder.
    Tillsätt chilipulvret, gurkmejan, garam masalan och saltet.
    Fräs blandningen i ytterligare en minut under omrörning.
    Håll i en matsked vatten då och då om det behövs så att inte kryddorna bränner vid.
  5. Tillsätt räkorna och yoghurten.
    Fräs under omrörning i 30 sekunder.
  6. Rör i tomaten och fräs på låg värme i 2-3 minuter.
    Tillsätt broccolin/spenaten och fräs på mellanvärme i ytterligare 8-10 minuter.

 

Servera med grönsaker, sallad och ris eller Naan-bröd.

 

Skapad 2011-02-17 L