Stekt bröd fyllt med ägg och köttfärs
(Mughlai parata)

 

Ingredienser (6 personer)

Deg
500 g vetemjöl
2 tsk salt

3 dl olja
7 dl vatten
Fyllning
olja till stekning

1 + 1 finhackad gul lök
2 klyftor finriven vitlök
1 tsk färskriven ingefära
300 g köttfärs

salt efter smak

6 st ägg

olja till stekning

 

Gör så här:

Deg

  1. Blanda vetemjöl och salt i en bunke, tillsätt olja och vatten.
    Blanda till en mjuk deg och dela den i 6 st lika stora bitar.
    Pensla olja på varje bit och låt stå tills fyllningen är klar.
    Fyllning
  2. Värm upp oljan i en stekpanna på mellanvärme (t ex 3 av 6).
    Tillsätt 1 hackad gul lök, fräs den mjuk under omrörning.
  3. Tillsätt vitlök och ingefära och fortsätt röra tills löken fått färg och kryddorna börjat dofta.
  4. Lägg i köttfärsen och salta efter smak, låt steka under omröring tills köttsaften kokat bort.
    Stekning
  5. Kavla ut en degbit mycket tunn (den ska vara större än stekpannan).
  6. Vispa upp ett ägg och häll ut det i mitten på den utkavlade degbiten (samma yta som stekpannan).
    Strö hackad gul lök över, salta något och lägg ett lager köttfärs överst.
    Vik degen två gånger över fyllningen, kanterna skall mötas på mitten så att det blir en fyrkant med flera lager deg på ovansidan och ett lager på undersidan.
  7. Fyll stekpannan till hälften med olja och hetta upp den på mellanvärme
    (t ex 4 av 6).
  8. När oljan blivit riktigt varm läggs den fyllda degen i stekpannan med den tunna sidan ner.
    Stek (fritera) den gyllenbrun.

 

Servera med grönsaker och sallad och/eller någon slags yoghurtsallad.

 

Uppdaterad 2011-02-16 A