Gryta på lamm- eller nötkött med paprika
(Mangcher curry)

 

Ingredienser (4 personer)

350 g urbenad lammstek eller benfritt nötkött
50 g grön paprika

2 ¾ dl vatten

75 g hackad lök

1 msk ingefära- och vitlökspasta

½ tsk chilipulver

1 krm gurkmeja

½ tsk garam masala

½ - ¾ tsk salt

2 msk olja

75 g hackade tomater

Garnering

Hackad gräslök eller salladslök

 

Gör så här:

  1. Putsa köttet och skär det i 2 ½ cm stora tärningar.
  2. Rensa bort fröerna i den gröna paprikan och skär den i 1 cm stora bitar. Ställ åt sidan.
  3. Lägg köttet och alla kryddor och ingredienser, utom olja, paprika och tomat, i en tjockbottnad kastrull.
    Tillsätt vattnet, rör om, lägg på locket och låt koka upp.
    Sänk värmen och låt sjuda i 30-35 minuter.
  4. Ta av locket, höj värmen och koka under omrörning tills vätskan har dunstat och kryddpastan är tjock.
    Tillsätt oljan, rör om och låt sjuda i ytterligare en minut. Det här är ett viktigt moment eftersom köttet ska binda oljan och kryddorna.
    Fräs blandningen och tillsätt lite vatten tills kryddpastan mörknar och blir lätt glansig, det tar ett par minuter.
  5. Tillsätt paprikan och tomaterna, rör om väl och låt sjuda i 2-3 minuter.
  6. Låt grytan stå i 3-4 minuter före servering.

 

Garnera med gräslök eller salladslök.

 

Servera med grönsaker, sallad och ris eller Naan-bröd.

 

Uppdaterad 2011-02-16 L