Köttfärslimpa med tamarindsås

(Mangcher keema tetul)

 

Ingredienser (4 personer)

1 stor (ca 100 g) finhackad lök
2-3 stora vitlöksklyftor
2 tsk riven färsk ingefära
2 st gröna chilifrukter
3 msk hackade korianderblad
1 msk naturell yoghurt
225 g mager lamm- kalv- eller nötfärs
1 msk majsmjöl
½ tsk chilipulver
1 krm garam masala
en liten nypa mald muskotblomma

Salt efter smak

Servering

Tamarindsås

Tunna lökringar

Gurk- och morotsstavar

Citronskivor eller klyftor

 

Gör så här:

  1. Kör löken, vitlöken, ingefäran, chilifrukterna, korianderbladen och yoghurten i en matberedare eller mixer tills det blir en smet.
  2. Lägg färsen i en bunke och rör i kryddsmeten samt resten av ingredienserna.
  3. Blanda färsen och ingredienserna grundligt, i ett par minuter, så att örterna och kryddorna blir jämt fördelade.
  4. Fukta händerna och forma färsen till en rund eller avlång limpa.
    Se till att ytan är jämn och utan sprickor.
  5. Lägg köttfärslimpan i mitten på en bit aluminiumfolie som är stor nog att täcka översidan av limpan lite löst.
    Det ska vara luft mellan folien och limpan.
    Låt den stå i 20-30 minuter.
  6. Värm under tiden upp ugnen till 225˚.
  7. Lägg den inslagna limpan på en plåt och ställ den i ugnen i 20 minuter.
  8. Vik undan folien så att köttfärsen får färg och låt den stå i ugnen ytterligare 5-7 minuter tills den är vackert brun.

 

Lägg upp köttfärslimpan på ett fat och dekorera runt den med tunna lökringar, gurka, morotsstavar och citron.

 

Servera med tamarindsås.

Kan förvaras i kyl 1-2 dagar och en längre tid i frysen. I kylen förvaras den övertäckt med lite stekt eller rå lök som fått dra i en blandning av pressad citron, tomatskivor, färsk mynta- och korianderblad, så håller den sig saftig och god.

 

Uppdaterad 2011-02-16 L